Duurzame leefstijlverandering onder begeleiding

Woon je in de buurt van Vlaardingen? Dan kun je deelnemen aan de gecombineerde leefstijlinterventie Coaching op Leefstijl (CooL). Er wordt gebruik gemaakt van het programma "Leefstijl in Balans' van ZoHealthy Leefstijl & Preventie en duurt in totaal 2 jaar en wordt volledig vergoed door de zorgverzekering. Dit programma richt zich op het verbeteren van de gezondheid door het aanpassen van de leefstijl in kleine haalbare stappen waardoor resultaten op de lange termijn behaald kunnen worden. Er worden vaardigheden aangeleerd voor meer bewustwording zodat je de juiste keuzes kunt maken die bij jou passen.

De begeleiding wordt gegeven door een leefstijlcoach. De buurtsportcoaches van Vlaardingen in Beweging nemen ook deel aan dit programma. Indien nodig kan er ook een diëtist of fysiotherapeut ingeschakeld worden.

Voor wie?

Het programma is bedoeld voor volwassenen met overgewicht die een BMI hebben vanaf 30 of een BMI van 25 in combinatie met een verhoogd gezondheidsrisico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, slaapapneu en/of artrose. 

Je hebt een verwijzing nodig van je huisarts en je moet gemotiveerd zijn om aan dit 2-jarig traject deel te nemen. 

Hoe werkt het?

Allereerst krijg je een intake met een leefstijlcoach. De leefstijlcoach zorgt voor inzicht in je dagelijkse gewoontes en ondersteunt je bij een verandering van leefstijl. Een gezonde leefstijl bestaat niet alleen uit gezonde voeding en voldoende beweging, maar ontspanning en een goede nachtrust is ook belangrijk. Zo krijg je meer controle over je gewicht. Samen maken we een realistisch plan dat aansluit bij jouw wensen, interesse en mogelijkheden. 

Het totale programma duurt 2 jaar en bestaat uit 4 individuele gesprekken en 8 groepsbijeenkomsten per jaar.  Per jaar krijg je ook een werkboek. 

 

Groepsbijeenkomsten 

De groepsbijeenkomsten duren ca. 1,5 uur en worden gegeven door de leefstijlcoach. De onderwerpen die in het eerste jaar aan bod komen zijn:

  • Kleine aanpassingen, groot effect
  • Kom in beweging en kom in actie (in samenwerking met Vlaardingen in Beweging)
  • Lekker eten geeft structuur aan je dag
  • Slapen en ontspanning
  • Gezond leven is plannen
  • Hoe maak ik van acties een succes? 
  • Hoe gezond is jouw weekend?
  • Hoe blijf ik in beweging? 

In het 2e jaar van het programma worden deze onderwerpen verder uitgediept.

Vergoeding

De kosten worden volledig vergoed vanuit je zorgverzekering en hebben geen invloed op je eigen risico.

De eventuele kosten voor een diëtist worden ook vergoed vanuit je zorgverzekering. Wel is het eigen risico van toepassing.  Wanneer je zorg ontvangt binnen een zorgprogramma van je huisarts (ketenzorg) dan is het eigen risico niet van toepassing.